Sokáig gondolkodtam azon, hogy indítsak-e egy ilyen fórumot, de amikor ma délután egy kedves modell ismerősön elkezdett kérdezősködni egy másik fotósról rájöttem szükség van a "vizes lepedőre"!
Mindannyian találkoztunk már azokkal a sztorikkal, amikor valakinek a valakijét fotózták, és a fotós megpróbált rámászni a modellre, és ugyanez fordítva! Nem titkolom az a célom, hogy ebben a tisztességtelen-lehúzós világban egy kis útbaigazítást adjunk azoknak, akik nem annyira tapasztaltak!

Megtekintések: 421

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Kedves Mindenki!

Mindenek előtt, örömmel látom, hogy mindenkinek megvan a maga véleménye, és mindenki (aki itt van) tisztelettel áll a szakma, és a munkatársak előtt, legyen az fotós, vagy modell.
Mindenkinek megvan a maga igaza a véleményezésében, DE kicsit talán félreértettek néhányan (meglehet, hogy félreérthető is, ezért javítani is fogom), nem az a célom, hogy most majd ujjalmutogatás, gyűlölködés legyen, és XY renoméját sárbatiporjuk, amennyiben ilyen történik, azt terméseztessen AZONNAL MODERÁLOM!
Mint ahogyan ti is bevallottátok, elég híg sajnos a szakma innenis-onnan is, nem csak a fotósok között vannak hiénák, hanem a modellek között is, ez tény! Valós problémát vetettem fel, és ti valós problémát tettetek hozzá, tehát szar az van, a kérdés hogy hogyan tudjuk kiszűrni az ilyen embereket magunk közül, hogy ha nem is vérprofi valaki, de legalább tisztességes legyen legalább ebben a mikrótársadalomban, illetve segíteni azoknak, akik még nem annyira tapasztaltabbak!

Probléma tehát adott, a kérdés hogy besöpörjük-e a szőnyeg alá, vagy segítünk egymásnak, és közösen megoldjuk!

Üdvözlettel Baka Szabolcs
Erre utaltam azzal, hogy valaki gitarozni tanul, valaki fotozni.
Sajnos mindenkinek vannak ilyen tortenetei, "Hell hath no fury, as a woman scorned!" Valahogy igy irta meg Willy bacsi is.
Sajnos miutan emberekrol van szo, minden megtortenhet. A megoldas roppant egyszeru, VISELKEDJEN mindenki!
Igazatok van, barmilyen fotozas igen intim dolog, amibe az "utanfutok" nem fernek bele. Erdekes, hogy rengeteg alkalommal a boyfriend mosolyogva bocsanatot kert, de neki mennie kellet, es jo munkat kivant. Ez lenne a normalis.
Persze vannak a 'suitcase pimp"-ek (borond stricik) hozzak a lany cuccait, es ott ulnek buszken arra, hogy lam te fotozod, de en dugom arccal. Ez nagyon zavaro, mint minden mas. Emlitettem, nem engem, mert a szokosos tomeg mellet meg a video crew-t is el kell viselnem, stb, en kicsit immunis vagyok erre, de a modelt nagyon zavarja.
Hogy miert szeretne mindenki model lenni, talan azert mert azok a hivatalos szepsegek, es barmennyire is szegyelljuk, a kulso a parkeresesnel fontos, es igy elonyre szamitunk.
Aztan jon a munka, ertheto neha, hogy a model, aki egyre jobban erzi magat attol, hogy csak vele foglalkoznak, dicserik, es egy par orara igazi gyonyoru nonek erzi magat, es ez a figyelem egy olyan embertol jon, aki mar 1000 gyonyoru not fotozott, hat akkor van benne valami. Foleg ha a parjatol ezt mar nem annyira kapja meg, jon a pillanatnyi elgyengules, stb. Foleg felre ertheto szituaciok!
Mindegy! Millio okai lehetnek ennek, akkor sem elfogadhato. Az ilyen dolgok tesznek tonkre mindent.
Aztan hogy a kereskedelmi TV-k ilyen musorai, es a szepsegversenyek is valahol csak rontjak a dolgot azon nem lehet segiteni.
Lasd, "Aktmodel" a zsuriben nincs egy fotos sem, csak egy fodrasz! Meg ujsagirok. Viccelunk???
Mi koze egy fodrasznak az aktfotozashoz, azon kivul, hogy alkalmazott? Amator szintre hozzak az egeszet, es okot szolgalanak mindenfele gyanusitgatasokra.
Miutan ez szemelyes dolog es emberi termeszettol fuggo, nehez elkerulni.
De ezt egy forumon nevekkel, stb nagyon veszelyes.
Maradjunk a szakmanal, inkabb, es probaljunk tanacsokat adni kezdo modelleknek, hogy ne legyenek aldozatai a "mi barkibol modelt csinalunk" ugynoksegeknek, fotosoknak, mert lassuk be, hogy az ezek altal keszitett portfoliok csak ido es penzkidobas,
Na mindegy, csak ismetlem magam.
És visszatérve a fő témára... Tökjó, hogy vannak ilyen oldalak, ahol "fotós" és "modell", egymásra találhat szakmailag, művészileg, kinek hogy tetszik, de amíg nem voltak ilyenek, sőt internet sem nagyon (kb. 10 éve), nem is volt ennyi kamu ügynökség, meg fotós, meg "modelljelölt". A net, valamint a digitális fotográfia elterjedésével ki kell, hogy mondjuk, felhígult a szakma minden része... Mindenki összedobathat 1 oldalt 10 ezer ft-ért, mindenki lehet fotós 1 DSLR géppel, és mindenki akarhat modell lenni, mert elküldheti a képeit ezeknek emailen.

Van/volt 1 oldal, hasonló céllal mint ez, a tulajdonosa, főadminja nagyon jó barátom. Ő direkt arra ment rá, hogy főleg amatőr csajok fussanak be - amatőr képeket is fel lehetett tenni, ezzel sem lett volna baj, mert a csajok 80%-a így is, úgy is híján volt mindenféle önkritikának - viszont elkövette azt a hibát, hogy a fotós-, ügynökség-, stb oldalról érkező regisztrációkat nem szűrte - ebből sajnos az lett másfél évvel az oldal indulása után, hogy a sok "amatőr, f*szverő, ingyenk**vákat" kereső "fotós", valamint "szexmentes erotikus munka svájcban, itthon, dubájban" annyira ellepte az oldalt, hogy teljességgel lehetetlen volt az egészet kontrollálni és kordában tartani. Szegény haver meg is unta az egészet, ma már lesz**ja. Reklámfelületnek jó a site, sokan kattintanak rá, de egyéb célokra, hiába vannak fenn rajta új arcok, már nem alkalmas :S
Feltehetően az igazán fotózási céllal fotózó fotósok nemigen erőltetik a modell magukévá tételét, egyrészt a már leírt renomévédelmi okokból, másrészt, ha közben azzal foglalkozom, hogy az eredmény jó legyen, akkor nem nagyon érek rá a lány "becserkészésével" törődni.
Szinte biztos vagyok benne, hogy nem fognak ide nevek is kerülni konkrétan, mert kétlem, hogy bármely modell is ezen fórum adta lehetőségek keretein belül bevallaná: "igen, engem x.y. fotós megdugott a portfoliókészítés közben/utána/előtte, mert ezért vagy azért..." És ellenkező esetet sem tartok túlzottan elképzelhetőnek, hogy x.y. fotós írná le, "ezt vagy azt a modellt megdugtam, mert felajánlkozott, és hát nem is volt ronda, stb..." így megtörtént. Konkrétan meggyőződésem, hogy itt persze mindenki szépeket ír majd le, de valójában azért néha igen közel került a tűzhöz, alkalmasint meg táplálta is azt. Ennyit a fotósok oldaláról... Nyilván, akinek nem inge, nem veszi magára.

A magam részéről leginkább "elsőbálozós" lányokkal votl szerencsém fotózni, de mindenképpen kezdőnek nevezhető "modellekkel". A modellt a fotózásra elkísérgetés jelensége cirka egyharmad részüknél vetődött fel, mint probléma. Többségében a féltékeny barátok okozták ezeket, akiknek a jelenléte finoman szólva sem kívánatos. Lévén TFCD jellegű fotózásokról szó, ha már én rászánok pár órát, odacuccolok egy helyszínre, akor legalábbis szeretném, ha az elkészült eredmény jó is lenne, ne dolgozzam feleslegesen. A kezdeti időkben még belementem, hogy egy-egy modellt elkísérjen a barátja, mert "isten bizony nem fog zavarni". Az eredmény többnyire az lett, hogy a modell minden második képen felé pislogott, a srác az óráját nézte, telefonált közben a háttérben, cuccogott, némelyik kérdezgette, meddig tart még az egész. Ennek végül mondtam, hogy ő az egyetlen, akire itt nincs szükség, tehát nyugodtan elmehet, ha zavarjuk... Ugyanez a srác egyébként azt is előírta a barátnőjének, hogy a fürdőruhás fotózáshoz a bikini alá még egy bugyit is vegyen fel, nehogy véletlenül is átlátszó legyen :)))
Az ominózus eset után döntöttem úgy, hogy akár apu-anyu, akár férj-barát-vőlegyény az illető, vegyen érzékeny búcsút a barátnőjétől a fotózás kezdetekor és találkozunk annak végeztével. Hozza oda a helyszínre, jöjjön be, ismerjen meg, adok telefonszámot, de nekem ott ne szuszogjon a háttérben. Ha így nem felel meg, akkor ne raboljuk egymás idejét! Megjegyzem, ennyi erővel a Mademoiselle-t bárhol bármikor bárki megdughatja, szóval az utcára se nagyon eressze ki. De ez már legyen az ő párkapcsolati problémájuk...

A sokszor fotózásra jelentkező komolyságáról és szellemi színvonaláról meg legyen a tanúm az a kis gyűjtemény, amit Photocross barátomnak is már mutattam nálam. A dokumentum fotózásra (önként!!!) jelentkezőkkel történő mail-es egyeztetések kivonata, roppant elgondolkodtató néhol :)
Mert az egyik akkori kollégámnak nem volt kedve fotózni aznap, és kezembe nyomta a gépet :)

És jött a többi :)))
Hmmm... Sok érdekes gondolat... És most akkor lehet ezt-azt mondani...
De: Szaniszló István barátunk leírta zanzásítva nagyjából, hogy mire kell figyelni egy kezdő csajnak (no teló, céges mail, stb)... Valamint Németh Attila is sok okos dolgot ír le, márminthogy a "szépségversenyek felkészítő táboraiban" társadalmi munkában megy az akt meg az escort. Szipál Peternek meg abban, hogy itthon mindenki "művész", és minden kép "művészi"... Mindenben van igazság...

Akkor most leírom a saját tapasztalataimat:
- volt "szerencsém" anno egy teljesen kezdő 16 éves lányt portfoliózni, aki viszont hozta magával a "divatban dolgozó" (bálásruhakereskedő) anyut, és anyu hasonló területen dolgozó barátnőjét, akik 10 perc után már variáltak az áron, mert észrevették, hogy a stúdió nem a Flashback, hanem Juhy barátom panellakásból kialakított, de roppant jól felszerelt műterme, a sminkes-stylistom munkáját 10 perc után porig alázva, valamint az én dolgomat 20 kép után porig alázva felajánlottam, hogy a stúdió bérleti díja fejében a kedves mama és barátnője fotózhatja a lányt, úgy ahogy nekik tetszik. Persze sz*r képek, mert mindez a kislányon csattant.
- rá 2 hétre amatőr, eddig csak zöld batikolthátteres, menzásszékes képekkel rendelkező lány hívott, hogy képeket szeretne, de hogy a barátját is hozná, és a barátja bent kell legyen a stúdiórészben, mert eddig őt eddig minden "fotós" csak meg akarta b***ni... Mindezt minősíthetetlen stílusban előadva, úgyhogy a válaszom az volt, hogy semmi baj, jöhet ő is, őt is megb***om... :))))

Szerintem a jó képek elkészültéhez, főleg kezdő lányoknál, a fotós és a modell között némi intimitás (mármint hogy a fotós irányítsa a modellt, apró bókok - amit nem azért eresztünk el, mert szexelni akarunk, hanem mert jó képeket akarunk csinálni) - na ez az ami szerintem barát/barátnő/apu/anyu/nagynéni/üzembentartó jelenlétében nem jöhet létre. Profiknál más a helyzet, de ők a legritkább esetben hoznak magukkal utánfutót.

Hogy hozzáérünk-e a modellhez? Ha a jó képhez az kell, akkor igen! DE maximum az archoz, hogy odébbfordítsam (sok lány ha jobbrá-t hall, tuti balra fogja), vagy nem álló kép esetén a lábhoz, sosem fenékhez, mellhez, és egyéb intim testtájékhoz. NEVER!!! Fotóztam pornót, és a modellt 2 fiú "penetrálta" simán arrébbtettem a lábait, vagy lenyomtam a hátát, hogy 1 doggy póznál ne púpos legyen, hanem homorítson. Nem zavart senkit. Jobb képek lettek, és hamarabb végeztünk.

Abban pedig Superbox-éknak van igaza, hogy sokszor nem a fotós zaklatja a lányt, hanem fordítva, a lány a fotóst, a több meló, vagy más bánásmód reményében - ezt valamelyik fotós, valamelyik fotós úgy reagálja le. Onnantól van ezzel gond, hogy ha a csaj többet akar, vagy csak zsarolási céllal találja be a fotóst.

Engem is hívtak már fel azzal "komoly gengszterek", hogy: "fotóztad a csajom meztelenül, fizess". Mondom tökjó, a csajod fizetett, meg nem b***tam, de ha nagyon hepciáskodsz, beszéljük meg, gyere ide a stúdióba most... Azóta is jön persze :D
A boyfriend azért a fotóst is tudja zavarni, nem csak a modellt, amikor 120 kilós, 2 méter 10, és folyton azt kérdezni, hogy "figyejjé, te most a csajom mellét nézted?" :-) Volt már ilyenem, pedig ha valaki ismer, tudja, hogy én sem vagyok éppen kis darab.

A témára visszatérve, tőlem is sokan kérdezik, hogy nem esek-e kísértésbe ha erotikusabb témát fotózok mondjuk stáb nélkül és a modell esetleg a dolgok hevében, vagy köszönhetően a sok hozott "lazítónak" hajlandóbb kedvében lenne.
Hát nem, mert ha nem is vagyok fából, a munkát soha sem szabad keverni a magánélettel ilyen téren. Az, hogy az a két ember, ha valóban itt talált feltétlen egymásra, máskor, más körülmények között megiszik valahol egy pohár valamit és ki tudja mi lesz belőle az már teljesen más téma és szerintem nem is ide tartozik. Ellenben, egy szakításnak simán lehet az a visszhangja, hogy jól felszedte a fotós aztán ejtette ha "megvolt"....
Kényes dolog ez sajnos...

A pedofil fotózó cukrosbácsikat pedig jogi úton kell kiszűrni, bizonyítékokkal, eljárással, stb. Sajnos a "jó hírnévhez való jog megsértése" elég érdekes része a PTk-nak és nagyon könnyű a vádaskodás bumerángjával fejbe vágnia saját magát az embernek ha publikálja valahol még akár az igazságot is, ha az később nem bizonyítható...
Ez viszont szomorú....

Könyönklős, egymáson átgázoló, sokmindenre manipulatív módon hajlandó modell pedig mindig lesz, csak észnél kell lenni :)
Peter (mint altalaban) maximalisan egyetertek veled, kulonosen az utolso 2 bekezdessel.
Mindenfele sztorikat lehet hallani a masik oldalrol is, pl volt hogy egy lany ugy probalt meg tobb penzt kicsikarni a fotostol hogy megfenyegette hogy azt fogja mondani, hogy az megeroszakolta. Igy egyszeruen megzsarolta. Es lassuk be egy ilyen szituacioban nem sok eselye lenne a fotosnak... A fotos fizetett, de aztan korbement egy email az osszes ugynoksegnek, hogy mindeki ovakodjon ettol a "modelltol"... (megvan az email nekem is, ez nem urban legend)
Vagy volt baratnom aki egy neves modell-verseny dontojenek felkeszito taborabol megtelefonalta mar napokkal a verseny elott a varhato vegredemenyt es nem azert mert azok voltak a legjobbak, hanem mert a zsuritagoknak meg a barataiknak tarsadalmi munkaban pozoltak aktot es... hasonlok. Tolem is megkerdeztek Londonban escortos csajok amikor portfoliot fotoztam nekik, hogy fizethetnek-e termeszetben...
Fashion es egyeb fotozashoz meg csak-csak elfer egy kisero, legalabb van ki tartsa a Lasto-t :) de aktot soha nem fotozok en sem barat/papamama jelenleteben, nem engem zavar, hanem ahogy Peter is mondta, a modellt, csak ezt ok lehet nem veszik eszre.
Szoval osszessegeben eleg halott dolog ez a forum felvetes az eredeti formajaban, szerintem senki nem lesz aki nevvel vallaja hogy igen, engem XY megprobalt...
Inkabb azzal ertek egyet hogy - foleg a TFCD fotozasokhoz - korultekintoen, szakmai referenciak alapjan, esetlegesen ismerosoktol szarmazo informacio, vagy pl ennek az oldalnak a visszajelzesei alapjan valasszon fotost a (leendo) modell.
Es megegyszer: aki kicsit is komolyan gondolja a modellkedest, az SOHA NE FIZESSEN ugynoksegi regisztracioert vagy portfolioert. Ha nincs egy olyan fotos vagy ugynok aki ingyen (vagyis a kesobbi haszon remenyeben) fektetne munkat egy kezdo modell karrierjebe, annak a modellnek nem is lesz karrierje.
Eloszor is leszogezem, hogy semmit sem itelek el jobban, mint azt ha egy fotos ramaszik egy lanyra! Meg a kornyezetemben sem toleraltam az ilyesmit!
DE!
Igy kezdodott a boszorkanyuldozes is!
Bar sajnos igaz, hogy nehany "kollega" azert vesz kamerat, mert szerinte konnyebb megtanulni fotozni mint gitarozni, de leginkabb csajozni akar. Lassuk mar be, itt is van nehany, de semmi baj sincs ezzel. Barhol, barmikor lehet talakozni az eletunk legnagyobb szerelmevel, DE orok torveny minden fotos munkan, "Hagyd beken a modeleket!" mert az csak szappan operat szul.
Sajnos igaza van Renzonak, es mi van ha egy lany kozeledese udvariasan is de el van haritva, mire sertodes, es pletyka kezdodik, es ez az a dolog ami ellen nem lehet vedekezni. Minden eremnek ket oldala van, es az ilyen fajta ki pellegerezes csak rossz dolgokat szul.
En utazgattam a vilagban 8-10 akt modellel, romantikus helyekre, de barmennyire is ott volt a csabitas es a lehetoseg, megsem tortent semmi, pont azert mert egy pozitiv reputaciot evekig tart felepiteni, es egy mozdulattal le lehet rombolni. Nem eri meg, ennyi.
De a masik oldalon, be kell latnunk, hogy a lanyok is versengenek egy kicsit a figyelemert, es ha egy masik egy kicsit tobbet kap, akkor meg a szakmai feltekenyseg is szemelyesse valhat. Lattam egy par karriert lerombolni ilyen modszerrel.
Ez a dolog mint "gitt egylet" nagyon hasznos lehet, de forumot adni bizonyithatalan vadaskodasnak az egy nagyon rossz otlet.
Kedves "kollegaim", eleg ha lepten nyomom "muvesznek" titulaljuk magunkat nem kell "gral lovagoknak" vagy erkolcs rendesznek is elolepni.
Mindenki maskeppen dolgozik, en peldaul minden munkamban eloszor egy szemelyes konzultaciot szeretek, ahol minden eldolhet. Ha penzert dolgozunk, akkor fontos, ha pedig csak "oromkodunk" (ingyen fotozunk) akkor meg ott eldol, hogy fog-e mukodni vagy nem. Kolcsonos szimpatia, es egyebek. Ha valami miatt a model nem erzi kenyelmesen magat, meg mindig vissza vonulhat. A boyfriend, az mas kerdes, tapasztalat szerint zavaro a munka kozben, (nem engem, a modelt) de a konzultacion ha akar ott lehet., de en igy dolgozom.
Van egy regi mondas, "Ha valami tul jonak tunik, az legtobbszor nem az!" Ha valaki gyanusan viselkedik, azt konnyu lenyomozni, ha tul sokat iger, es gaz az egesz, akkor menekuljon a model.
De ez meg mindig a ket ember kozott torteno dolog, aminek harom oldala van. A fotose, a lanye, es az igazsag. Ez egy nagyon rossz otlet.
Ha mar itt tartunk, talan a "kolcsonos imadat tarsasagbol" inkabb a szakmai dolgokrol legyen szo, hogy fotosok, ugynokok, fotos-ugynokok portfoliokat arulnak modeleknek, amik hasznalhatatlanok! "Alkotasok", de csak azert mert a szegeny 16 eves lany nem tudja jobban, attol meg mindig unalmas, sablonos mu-muveszkedo izzadsagszagu tulretusalt rosszul vilagitott (ezert muveszi) kepek kollekciojarol beszelunk.
Mert bizony ez problema.
Szegeny model nem dolgozik, mert "alacsony", nem azert, hanem azert mert rossz kepekkel reprezentelja magat! Es bocsanat, nem vagyok egy kritikus tipus, de itt is van egy jo par pelda erre.
Csak ennyit szerettem volna hozza fuzni.
Tamás, István!

kezdem sorban:
István: megmondom az őszintét, akikről én halottam, azok nem címlapot ígértek, csak a reményteli "sok munkát", ami egy kezdő modellnek egyenlő a csodával, mint ahogyan sokan betelefonálnak a reggeli műsorba, mert valahogyan senki sem tudja kitalálni mi az a szó ami: étel, 5 betű, és megvan belőle a "kifl", és csak most 180ft+áfa-ért biztosan te nyered majd a jackpot-ot. Nyilván ez most le van sarkosítva, de ha belegondolsz......

Tamás: Szerintem nem nyomozóra van szükség, hanem hogy nyilvánosságra kerüljön, mert akkor a tapasztalatlanabb modellek tudják majd, hogy kihez NE menjenek!

.......szerintem
Nehogy ugy jarj, mint a ficko a szinhazas sztoriban. Egy ficko sokat reklamalt a ruhatarban hogy elloptak a kabatjat es az emberek egy het mulva mar csak arra emlekeztek hogy ez a ficko kabatokat lop.

Jah, persze ismerem Szabolcsot. O az aki ramaszik a modellekre. :)

Errol jut eszembe lattatok a Hard Candy cimu filmet? Ha nem — azonnal megnezni! Lehet inkabb a fotosoknak kell felni? ;)
Renzo!

Van valami abban amit mondasz, de végül is ez egy fórum, aminek keretében mindenki elmondhatja a magáét, tehát meg is védheti magát, de inkább elmesélésre számítok mint vak vádaskodásra. Ha azonban az esélyeket latolgatom, akkor attól sokkal jobban félek, hogy a lányok elhallgatják majd ami velük történt, mert szégyenlik/nem merik bemártani/neaggyisten a következményektől félnek (nincs miért).
Ha pedig senki nem mesél semmit, akkor majd elkönyvelhetjük, hogy egy tisztességes világban élünk ahol a fotósok, csak dolgozni, a modellek, pedig csak pózolni szeretnének, és az általad is hallott sztorik csak Andersentől származnak, csak eddig rossz volt a PR-ja. :D

Gelner Lóránd / Renzo mondta:
akinek tiszta a lelkiismerete és nem fél az igazságtól azt nem fogja bántani ez a topik, én személy szerint örülök neki, hogy ilyen ötlettel áltál elő, mert én is sokat hallok erről arról :)
A kérdés "mindent" el kell e hinni a lányoknak és nem csupán csak bosszúból kezdik el terjeszteni, mert mittom én, kicsit sértő a fotós viselkedése és a lelkébe tiporta fotózás alatt a kedves modellnek, aztán valahogy bosszút kéne álni.... ? hmm.... lesz itt vita :) de tetszik az ötlet

Hozzászólás a beszélgetéshez

RSS

© 2021   modellonline.hu   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek