Neve: Baczay Dalma. Életkora: 14 év. Magassága: 177 cm…

Na de ő ki ő valójában és mit kell róla tudni azon kívül, hogy modellkedik, a napokban pedig a szakmában igen rangosnak számító, Elite Model Look elnevezésű világverseny III. helyezettje lett? Eddigi egyedüli magyar lányként a dobogó lépcsőfokán, a verseny 30 éves történetében először…

 

Rita (Modell Online): Hogy érzed most magad így alig pár nap elteltével az esemény után, mennyire pörögtek fel az események?

Dalma: Nagyon boldog vagyok az eredményem miatt. Nem rég értem haza, még fáradt vagyok és még meg kell szoknom az időeltolódást. Fantasztikus volt a két hetes tábor, új barátokra tettem szert, akiktől fájó szívvel vettem búcsút. Egyelőre csak az interneten látok visszhangot, és a barátaim gratulációiból, remélem mielőbb munkák során is megtapasztalom, bár ugye az új törvények miatt az európai és az amerikai piacokon még közel másfél évig nem igazán fogok tudni dolgozni. Most a versenyt követően ott kellett maradnunk pár napot pluszban, mert a nyertes lányoknak lekötött az ELITE néhány magazin fotózást és interjút, úgyhogy egyelőre ennyi kézzelfogható eredménye volt a dolognak, de az ELITE ügynökei már közvetlenül a verseny után a szállodában összeültek egyeztetni az itthoni anyaügynökömmel (VM MODEL), hogy közösen kitalálják mi lenne a legjobb nekem, milyen stratégiát találjanak ki erre a másfél évre, hogy addig is fejlődni tudjak és épüljön a karrierem, és persze ami az iskolai tanulmányaimmal is összeegyeztethető.

Rita: A hazai győzelmedet követően milyen esélyekkel indultál neki a versenynek, milyen eredményre számítottál?

Dalma: Amikor az Elite Model Look honlapján közzé tették a versenytársaim fotóját, sok esélyes lányt láttam, de az ügynökségem megnyugtatott, hogy szerintük én is közéjük tartozom. Őszintén szólva én a TOP15-ben azért reménykedtem, de a legjobb három közé való bejutásról álmodni sem mertem, úgyhogy most nagyon nagyon boldog vagyok. (magyar lány Mihalik Enikő 2OO2-es szereplése óta nem szerepelt a TOP 15-ben, ami azért fontos, mert az ELITE ügynökség csak számukra biztosít modellszerződést és képviseletet a versenyt követően, az első 3 számára pedig garantált összegű modellszerződés és extra fotózások is járnak - a szerk.)

 

Rita: Biztosan sokan megkérdezik, ilyen fiatalon mennyire tudod felmérni egy-egy ilyen esemény, megmérettetés súlyát. Ezen a versenyen Te ezt miként élted meg, mennyire készültél fel rá lelkiekben, mennyire izgultál? Mennyire bíztál magadban?

Dalma: A hazai verseny megnyerését követően volt még közel egy hónapunk felkészülni a világdöntőre, amit úgy érzem maximálisan sikerült kihasználnunk. Szinte minden nap iskola után bementem az ügynökségemhez és órákat gyakoroltuk a kifutói mozgást, a fotózásokat, pózokat, szimuláltuk a különböző feladatokat és válogatás szituációkat, angolul beszélgettünk és számos fotózásom is volt, úgy érzem jól sikerült a felkészülésem. Ezen felül még a ruhatáramat is kicseréltük a versenyre, amiért külön köszönetet szeretnék mondani azoknak a hazai divattervezőknek, akik biztosítottak a számomra néhány ruhát a világdöntőn való részvételre, név szerint a USE Unused, a The Meed, a The Four és Mojzes Dóra tervezőinek és természetesen az ügynökeimnek a VM-nél, akik foglalkoztak velem és mindezeket megszervezték. Sok támogatást és tanácsot kaptam tőlük, valamint a VM fotósaitól is, akikkel a hazai verseny felkészítőtáborában volt szerencsém együtt dolgozni. Mint minden versenyen, természetesen izgultam, de a gála napján tudatosítottam magamban, hogy izgalomra semmi ok, a döntés minden bizonnyal már megszületett, ez az est már csak a csúcsa az egésznek és csak a közönségnek, valamint a tv shownak szól. Mivel tudom, hogy akinek nincs önbizalma, annak semmi keresnivalója nincs a kifutón, ezért teljes mértékben bíztam abban, hogy ott lehetek a top15-ben. Nagyon sokat segített az is, hogy Bálint, az anyaügynököm is ott volt Kínában a világdöntőn, így minden nap tudtunk beszélgetni, ha izgultam vagy tanácsra volt szükségem, mindig ott volt és megnyugtatott.

 

Rita: Milyen élményekkel lettél gazdagabb? Itt gondolva elsősorban magára az útra, a versenytárs lányokra, a házigazda szervezőkre. Volt időtök azért egy kis városnézésre is, a kötelező programok, a versenyre való felkészülés mellett?

Dalma: Még sosem repültem, ezért ez már önmagában is egy nagy élmény volt, igaz hosszú és fárasztó is. A lányok és a házigazdák mind kedvesek és segítőkészek voltak, sokat tanultunk egymástól. A lányokkal jó kapcsolatot alakítottunk ki, felejthetetlen élményekkel gazdagodtam általuk is. A mindennapi munka mellé szerveztek nekünk lazább programokat is, mint a városnézés, shopping, a karaoki és tánc est, vagy a golfozás többek között. 

Rita: Mire számítasz a jövőt illetően a karrieredben, szerinted mennyire segít majd hozzá további sikerekhez a továbbiakban a helyezésed?

Dalma: Úgy érzem ezzel a dobogós helyezéssel egy kis hírnévre tettem szert (és egy 5O ezer eurós garancia szerződésre - a szerk.), de a többi nem ezen fog múlni. Én mindent megteszek, és szerintem kemény munkával bizonyíthatom, hogy nem érdemtelenül lettem bronzérmes. Ha csak a tavalyi bronzérmes svájci Manuela Frey sikereit meg tudom majd közelíteni, akkor már nagyon boldog leszek, de sajnos a korom miatt az elkövetkező másfél évben még az igazán nagy piacokon nem fogok tudni dolgozni.

Rita: Tekintsünk egy kicsit vissza az időben! Honnan jött az ötlet, hogy nevezz a hazai versenyre, mielőtt a világverseny dobogósa lettél? Korábban is modellkedtél már vagy egyik dologból következett a másik? Mesélj kicsit az előzményekről!

Dalma: Már játszottam a gondolattal, hogy jelentkezek egy modellügynökségnél, de nem volt meg hozzá a bátorságom. Egy szerencsés májusi napon az esős időnek köszönhetően, szabadtéri program helyett bowlingozni mentem a barátaimmal az egyik budapesti bevásárlóközpontba. Itt figyelt fel rám a mostani ügynökségem vezetője, és jött oda hozzám, hogy lenne-e kedvem ezt a szakmát kipróbálni és odaadta a névjegy kártyáját, hogy látogassuk meg őket a szüleimmel ha érdekel a dolog. A családommal át kellett rágni a kérdést mielőtt döntöttünk, de végül elmentünk hozzájuk és mivel az idei évtől már pont ők szervezik az ELITE MODEL LOOk-ot Magyarországon, ezért adta magát hogy ezen a versenyen keresztül vágjak bele a szakmába.

Fotó: Roland Rab

Rita: Hogyan látod az itthoni szakmai helyzetet, ezzel egyidőben mennyire vágysz külföldre? Hol élnél és dolgoznál szívesen?

Dalma: Még csak most csöppentem bele ebbe a szakmába, ismerkedem vele, de azt tudom, hogy itthon nem lehetek topmodell. Nyilván nagyon vonz az utazás és a külföldi modellkedés lehetősége, de mivel még csak 14 éves vagyok, úgy érzem van még időm és nem kell kapkodnunk. Még csak most jöttem haza Kínából, majd a jövő hét folyamán fogunk leülni az anyaügynökömmel, hogy kitaláljuk mikor hova tudnék utazni és hogy mik a lehetőségek. Nyilván a szüleim és az iskola is befolyásolni fogja ezeket, de biztos vagyok benne hogy fogunk találni olyan megoldást ami mindenki számára elfogadható. Egyelőre még a családommal Kerepesen élek, a későbbieket majd még meglátjuk, de nyilván a nagy álom New York és Párizs mint minden modellnek, de erre a korom miatt még minimum másfél évig várnom kell. Addig valami olyan piacra szeretnék utazni, ahol a legtöbbet tudok fejlődni szakmailag, a pénz egyelőre másodlagos szempont a számomra, ezt a szüleimmel már az első héten megbeszéltük.

Rita: Van esetleg követendő példaképed a kifutókról, magazinok címlapjaról? Ki ő és miért?

Dalma: Karlie Kloss. Azért mert nagyon szép és sikeres modell, remélem egyszer én is a nyomdokaiba léphetek.

Rita: Mit kell Rólad tudni, milyen vagy akkor, amikor az a Baczay Dalma vagy, aki otthon elmélkedik a jövőjén, vagy éppen jól érzi magát a barátaival, szeretteivel?

Dalma: Alapjában véve egy sajtkukac vagyok, de amikor kell, akkor tudok komoly is lenni, ami a modellszakmában fontos. Nyitott vagyok új dolgokra, emberekre, az alaptermészetem vidám, kicsit őrült. A családom és a barátaim nagyon fontosak számomra, ezért sokat jelent a támogatásuk.

Rita: Korodból adódóan, biztosan megfogalmazódott már benned, hogyan tovább, hiszen lassan-lassan pályaválasztás előtt állsz… Hogyan képzeled el mondjuk a következő öt-tíz évedet? Milyen további elképzeléseid vannak a modellkedés mellett?

Dalma: Mielőtt belevágtam a modellszakmába, nem volt konkrét elképzelésem a jövőt illetően. Gondolkodtam, hogy fotózással, vagy állatokkal foglalkoznék szívesen, de semmi nagyon konkrét. Iskolaválasztás előtt állok, gimnáziumba szeretnék felvételizni. Tanulmányaim, az utazások és a munka során szerzett tapasztalataim, élményeim eddigi terveimen még változtathatnak. Ami új és fontos szempont lett, hogy most ugye a modellkedés miatt mindenképpen olyan gimnáziumot kell majd választanom, ahol támogatják a modell karrieremet is és lesz lehetőségem magántanulóként, vagy rugalmas tanrend alapján folytatni tanulmányaimat.

A Modell Online teljes csapata köszöni az interjút! Elért sikeredhez nagyon-nagyon gratulálunk, további szép eredményeket kívánunk a szakmán belül és kívül egyaránt! Kívánjuk, hogy találd meg a számításaid az élet minden területén!

Utoljára frissítette: Modell Online Dec 10, 2013.

© 2021   modellonline.hu   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek