Esther vette a fáradtságot és összeírta Nektek a leggyakrabban használt kifejezéseket és azok jelentését. Amennyiben túl száraz lenne és elfáradtok mielőtt a végére értek, nézzétek meg milyenek a VM-es lányok "élőben":

Casting: valogatas egy bizonyos munkara, altalaban tobb lany vesz reszt rajta.

Fitting: ruhaproba, egy bizonyos munkara.A kliens meg akar gyozodni arrol, hogy a modellre jo a ruha, amit a bemutaton vagy fotozason viselni fog.

Go see: Altalanos casting jovobeni munkakra. Alltalaban fotosok, casting directorok szervezik, hogy megismerjek bizonyos ugynoksegek modelljeit, akik eppen a varosban tartozkodnak.

Request casting: Valogatas egy munkara, a castingtol annyiban kulonbozik, hogy a modellnek nagyobb eselye van arra, hogy kivalasztjak, mert a kliens mar korabban latta (a kepeit, vagy akar eloben), es ugy gondoljak, hogy az adott munkara megfelelo lenne.

Call back: Ha az ugyfeleknek tetszik a modell a castingon, akkor visszahivjak, megnezik megyszer. a castingnak egy bizonyos "masodik forduloja"

Editorial: Egy magazinba keszitett tobb oldalas divatanyag.Ha egy neves magazin szamara keszul, nagyon nagy jelentoseggel bir a modell karierjere nezve.

Show: divatbemutato roviden :)

Compcard: minden modell ezt adja a castingon a klienseknek, hogy kesobb konnyebben be tudjak azonositani. Egy kartya, amin rajta vannak a modell meretei es egy par kepe.

Book: A modell konyve a portfoliojaval, amit minden castingra vinnie kell.

Schedule: A modell egy napi "menetrendje" amit az ugynokseg elozo nap allit ossze es kuld el. A castingokbol, go see-k bol, fittingekbol, munkakbol all.Magyarul rajta van, hogy mikor es hova kell menned :)

Chart: Az ugynokseg szamitogepes rendszereben minden modellnek van egy "naptarja".Ebben benne van, hogy melyik nap milyen munkai, castingjai vannak.Ezt altalaban csai az ugynokseg latja.

Worksheet: Egy munkarol kapott dokumentum, amin rajtavannak a reszletek: hova kell menni es mikor, ki a fotos, a sminkes..stb.

Opcio: A nagyobb munkakra tobb eselyes modell is van, es amig eldontik, hogy kit valasszanak, minden modellt beopcioznak arra a napra.Ezt az ugynokseg latja, es biztositjak, hogy arra a napra a modellnek ne szervezzenek mast, hogy biztos raerjen.

Show package: Az ugynokseg a divathet elott osszeallit a legjobb modelljeibol egy "valogatast" akiket a klienseknek ajanl a bemutatokra. Termeszetesen ha valaki ebben a valogatasban nincs benne, akkor is dolgozhat a divatheteken, de akik benne vannak, nagyobb esellyel kapjak meg a nagyobb showkat.

Fashion week: A divatvilag legfontosabb esemenye.Egy evben ketszer van (februarban es szeptemberben) A negy legfontosabb piac: New York, London, Milano, Parizs. Mindenhol egy hetig tart, es a helyi markak mutatjak be kollekcioikat.Szeptemberben a tavasz\ nyarit, februarban a osz\telit.

Showroom: Egy bizonyos divatmarka showroomjaban valo munka azt jelenti, hogy a modell a showroomba erkezo ugyfelek altal kivalasztott ruhakat felveszi, es bemutatja oket.Altalaban a nagyobb markak azoknak a klienseiket fogadjak a showroomban, akik a bemutatojukon nem tudnak ott lenni.A modellek szamara jol fizeto , de nem tul nagy jelentoseggel biro munka, tarthat nehany napig, de akar tobb hetig is.

Lookbook: egy marka szamara keszitett katalogus.

Polaroid: az ugynokseg altal keszitett natur kepek a modellrol, amin smink nelkul szerepel.Arra szolgal, hogy a klienseknek megmutassak, hogy valojaban hogy is nez ki a modell smink es retus nelkul.

Catwalk video: Az ugynokseg altal keszitett video, amin a modell kifutos jarasat mutatjak be.

Modell apartmann: az ugynokseg sajat apartmannja, ahova a lanyokat elszallasoljak.Van, hogy egyszerre 2, de akar 15 lany is lakhat egyutt.

Pret-a-porter / ready to wear: a divatheteken bemutatott kollekciok, amiket  vasarloknak kesobb legyartanak, es a boltokba kerulnek.

Haute couture: Csak megrendelesre legyartott ruhadarabok, amik kulonleges technikaval keszulnek.A haute couture divatheten mutatjak be oket.

Casting director: minden top markanak van egy casting directora, akik bevalogatjak a modelleket a showjukba.Ezert altalaban szerveznek egy go see-t ahol talalkozhatnak a lanyokkkal.

Booker: az ugynoksegen dolgozo ugynokok, akik a modellek ugyeit intezik, es tartjak a kapcsolatot a kliensekkel.

Head Booker: az ugynokseg vezeto bookere.

New face / fresh face: Olyan modell, akit nemreg fedeztek fel, es eloszor dolgozik az adott piacon.

Top 50: A models.com-nak van egy ranglistaja ahol az 50 legkeresettebb modellt rangsoroljak.Ezt par hetente frissitik, annak alapjan, hogy melyik lany milyen munkakat csinalt.

First face: Igy hivjak azt a modellt, aki egy show-n eloszor lep a kifutora, vagyis o nyitja a bemutatot.

Test fotozas: Nem egy konkret munkara torteno fotozas, csak arra szolgal, hogy az ugynokseg a modell portfoliojat fel tudja epiteni, es a lanyt minel tobb oldalarol be tudjak mutatni,

Statement: A modell penzugyi egyenlege egy ugynoksegnel, ami a kiadasokat es a jovedelmeket mutatja.

Feedback: Egy kliens visszajelzese az ugynokseg fele, arrol, hogy mennyire tetszet neki a modell.

Top ugynoksegek: egy adott piac legerosebb ugynoksegei vagyis a "topmodell gyarak"

 -Parizs: Elite, IMG, Marilyn,Nathalie, Next.
 -Milano: Elite, IMG, Women, Why Not, Next, D'management,
 -London: Elite, IMG, Storm, Next, Premier,
 -New York: Elite, IMG, Ford, Marilyn, Women, Next

 

Eredeti bejegyzések:
http://vmmodeltalk.blogspot.com/2012/02/modell-szotar.html
http://vmmodeltalk.blogspot.com/2012/02/girls-of-vm-by-peter-juhasz...

video credits:
Models: Anna Pichler, Esther Boldov, Greta Danisova, Kate Kondas, Melinda Szepesi, Timea Pampuk @ VM Model Hungary

Film by Peter Juhasz
Special thanks to: Daniel Nemeslaki, Balint Petho, Roland Rab

Music: Miles Kane - Come Closer

Megtekintések: 4016

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a MODELLONLINE –nak.

Csatlakozzon a MODELLONLINE hálózathoz

© 2020   modellonline.hu   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek